piątek, 5 grudnia 2014

Mikołajkowe babeczki




Mikołajki już jutro. Ja kolejny tydzień leżę chora, więc ominie mnie niejedna mikołajkowa impreza, ale babeczki i tak postanowiłam upiec. Jeśli ktoś jest spragniony słodyczy, to może wpadnie mnie odwiedzić ;) Babeczki są pomarańczowo- czekoladowe z cynamonem i w trochę innej wersji pojawiły się już na blogu na początku roku. Aż wstyd się przyznać, że przypomniałam sobie o tym przepisie zajadając ciastko z McDonald’s, które przywiozła mi koleżanka. Trochę wstyd, ale choremu wolno jeść fastfoody bez wyrzutów sumienia :) No i dodatkowo, dzięki temu upiekłam mikołajkowe babeczki. Smacznego :)

Przepis na 12 babeczek:
1 ¼ filiżanki mąki
¾ proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1 filiżanka brązowego cukru
½ filiżanki cukru
125g masła w temperaturze pokojowej
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
⅓ filiżanki mleka 3,2%
skórka starta z 2 pomarańczy
sok z ½ pomarańczy
50g drobinek czekoladowych



Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce ubijamy na puszystą masę masło, cukier i brązowy cukier. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku i esencję waniliową oraz sok z pomarańczy. Następnie powoli dodajemy mąkę na zmianę z mlekiem. Ubijamy, aż masa stanie się jednolita. Na koniec dodajemy czekoladę.


Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem karmelowy i dekorujemy wedle uznania.

Krem cynamonowy:
100g serka śmietankowego
100g serka mascarpone
40g cukru pudru
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Używając rękawa cukierniczego z dowolną końcówką nakładamy krem na babeczki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz