poniedziałek, 1 grudnia 2014

Babeczki karmelowe z orzeszkami ziemnymi




To kolejna z odsłon babeczek karmelowych. Jest tylko o krok od babeczek à la Snickers, z którymi w najbliższym czasie również zamierzam poeksperymentować, jednak nie znajdziemy tu czekolady. To nic, ponieważ wyraźnie wyczuwalny w cieście smak karmelu i słodka karmelowa polewa idealnie komponują się z lekko chrupiącymi orzeszkami. A na mroźne dni, takie jak dziś, wszystko, co jest słodkie i karmelowe nadaje się wprost idealnie.

Składniki  na 12 babeczek:
175g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
160g brązowego cukru
125g masła w temperaturze pokojowej
1 jajko w temperaturze pokojowej
150ml mleka 3,2%
100g posiekanej białej czekolady
80g orzeszków ziemnych bez soli

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło, czekoladę oraz cukier. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy karmelowej. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie, stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając. Dodajemy jajko i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy lekko zmiażdżone orzeszki ziemne.


Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem oraz polewę karmelową i dekorujemy wedle uznania.

Krem śmietankowy:
100g serka mascarpone
100g sera śmietankowego
50g cukru pudru


Umieszczamy wszystkie składniki kremu w misce i ubijamy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Używając rękawa cukierniczego z dowolną końcówką albo łyżeczki nakładamy krem na babeczki. 

Polewa karmelowa:
½ filiżanki cukru
½ filiżanki śmietany 36%
Szczypta soli


W garnuszku rozpuszczamy cukier. Ciągle mieszając, czekamy aż się rozpuści i nabierze złotego koloru. Następnie po ściankach garnka wlewamy powoli śmietanę nadal mieszając.  Na końcu dodajemy sól i znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz