poniedziałek, 6 października 2014

Dietetyczne babeczki czekoladowe z malinami




Co prawda, znajomy, który zainspirował mnie do zmagań ze zdrowymi wypiekami, chwilowo nie jest na diecie, ale ten kierunek tak mi się spodobał, że postanowiłam kontynuować podróż :) To moja kolejna propozycja czekoladowych babeczek z niskim indeksem glikemicznym. Oprócz ciemnej gorzkiej czekolady dodałam do babeczek maliny, żeby przełamać goryczkę lekkim orzeźwiającym smakiem owoców.

(Wszystkie składniki użyte do przepisu mają indeks glikemiczny nie wyższy niż 50)

 Składniki na 12 babeczek:
⅓ filiżanki mąki żytniej razowej
 filiżanki mąki migdałowej
2 ½ łyżeczki kakao
⅟₂  filiżanki ksylitolu
1 łyżeczka kamienia winnego
3 jajka w temperaturze pokojowej
3 łyżki masła orzechowego
⅓ filiżanki mleka kokosowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
100g gorzkiej czekolady (<70%)
1 filiżanka malin



 Jeśli chodzi o czekoladę, to żeby babeczki nie wyszły gorzkie wymieszałam dwa rodzaje gorzkiej czekolady (75% i 90% kakao).

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.


Na parze rozpuszczamy w misce czekoladę. Gdy zacznie się topić dodajemy masło orzechowe i mieszamy aż składniki się połączą, a masa stanie się jednolita. Odstawiamy do wystudzenia.

W innej misce mieszamy mąkę, kakao i kamień winny. 

Gdy czekolada będzie już w temperaturze pokojowej, dodajemy ksylitol i mieszamy łyżką aż do połączenia składników. Następnie dodajemy jajka. Kiedy masa stanie się jednolita dolewamy esencję waniliową. Do masy stopniowo dodajemy mąkę na zmianę z mlekiem kokosowym i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy maliny delikatnie mieszamy całość łyżką.


Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz