sobota, 4 października 2014

Babeczki dyniowe z orzechami




Sama nawet nie wiem, kiedy skończyło się lato i nadeszła jesień. Na szczęście słońce nie przestaje świecić i nadal jeszcze daje całkiem dużo ciepła. Do tego sezon na dynie w pełni. Ponieważ wczoraj spędziłam wieczór na drążeniu, dłutowaniu i wycinaniu, czego rezultatem są dwie miski miąższu, postanowiłam, że oprócz zupy, placków i puree zrobię też babeczki. Najpierw pomyślałam o muffinkach z odrobiną imbiru i chilli. Po chwili namysłu postanowiłam jednak dodać orzechy i odrobinę miodu. Muszę przyznać, że wyszły całkiem smaczne :) Trochę podobne w smaku do marchewkowych.

Składniki na 12 babeczek:
150g brązowego cukru
175g mąki
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
2  jajka
100 ml oleju roślinnego
100ml jogurtu naturalnego
1 filiżanka drobno posiekanej dyni
80g grubo posiekanych orzechów włoskich

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

W misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia.

W osobnej misce jajka razem z cukrem ucieramy na puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy olej i jogurt. Następnie dodajemy esencję waniliową i miód. Na końcu do masy dodajemy mąkę.  Kiedy masa będzie jednolita mieszamy ją z orzechami i posiekaną dynią i dokładnie mieszamy łyżką lub łopatką. 

Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem i dekorujemy wedle uznania. 

Składniki na krem śmietankowy:
100g serka mascarpone
100g sera śmietankowego
80g cukru pudru

Umieszczamy wszystkie składniki kremu w misce i ubijamy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Używając rękawa cukierniczego z dowolną końcówką albo łyżeczki nakładamy krem na babeczki. Do dekoracji można użyć na przykład połówek orzechów włoskich. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz