Sama nawet nie wiem, kiedy skończyło się lato i nadeszła jesień. Na szczęście słońce nie przestaje świecić i nadal jeszcze daje całkiem dużo ciepła. Do tego sezon na dynie w pełni. Ponieważ wczoraj spędziłam wieczór na drążeniu, dłutowaniu i wycinaniu, czego rezultatem są dwie miski miąższu, postanowiłam, że oprócz zupy, placków i puree zrobię też babeczki. Najpierw pomyślałam o muffinkach z odrobiną imbiru i chilli. Po chwili namysłu postanowiłam jednak dodać orzechy i odrobinę miodu. Muszę przyznać, że wyszły całkiem smaczne :) Trochę podobne w smaku do marchewkowych.
Składniki na 12 babeczek:
150g brązowego cukru
175g mąki
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
2 jajka
100 ml oleju roślinnego
100ml jogurtu naturalnego
1 filiżanka drobno posiekanej dyni
1 filiżanka drobno posiekanej dyni
80g grubo posiekanych orzechów włoskich
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.
C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.
W misce łączymy mąkę i proszek do
pieczenia.
W osobnej misce jajka razem z
cukrem ucieramy na puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy olej i jogurt. Następnie
dodajemy esencję waniliową i miód. Na końcu do masy dodajemy mąkę. Kiedy masa będzie jednolita mieszamy ją z orzechami
i posiekaną dynią i dokładnie mieszamy łyżką lub łopatką.
Masę nakładamy do foremek,
wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 30 minut, do tak zwanego
suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na
kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem i dekorujemy wedle uznania.
Składniki na krem śmietankowy:
100g serka mascarpone
100g sera śmietankowego
80g cukru pudru
Umieszczamy wszystkie składniki kremu w misce i ubijamy aż
do uzyskania gęstej konsystencji. Używając rękawa cukierniczego z dowolną
końcówką albo łyżeczki nakładamy krem na babeczki. Do dekoracji można użyć na
przykład połówek orzechów włoskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz