niedziela, 17 sierpnia 2014

Babeczki jogurtowe z nektarynkami i kremem jeżynowym




Bazą do tych babeczek jest mój przepis na szybkie i łatwe babeczki jogurtowe. Tym razem proponuję połączyć je ze słodkimi i soczystymi nektarynkami. Na wierzch idealnie będzie pasował lekko kwaskowaty i delikatnie fioletowy krem jeżynowy :)

Składniki na 12 babeczek:
150g cukru
175g mąki
1 torebka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2  jajka
100 ml oleju roślinnego
100ml jogurtu naturalnego
1 filiżanka drobno pokrojonych nektarynek







Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

W misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia.

W osobnej misce jajka razem z cukrem i cukrem wanilinowym ucieramy na puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy olej i jogurt. Następnie do masy dodajemy mąkę.  Kiedy masa będzie jednolita mieszamy ją z nektarynkami i dokładnie mieszamy łyżką lub łopatką. 

Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem i dekorujemy wedle uznania. 


Składniki na krem jeżynowy:
200g śmietany 36%
80g serka mascarpone
80g cukru pudru
5 łyżek sosu jeżynowego

Sporą garść jeżyn wsypujemy do garnuszka i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Mieszając, żeby się nie przypaliły podgrzewamy jeżyny tak długo aż puszczą sok i całkiem się rozpadną. Przecieramy masę przez sitko i odstawiamy do wystygnięcia.

Śmietanę, serek mascarpone i przesiany przez sitko cukier puder umieszczamy w misce i ubijamy. Gdy masa trochę  zgęstnieje powoli dodajemy sos jeżynowy. Ubijamy aż do uzyskania gęstego i jednolitego kremu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz