Babeczki bananowo-jagodowe to
nieco zmieniona wersja moich babeczek bananowo- orzechowych. Uwielbiam jagody,
a świeże są do kupienia tak krótko, że póki mogę używam ich do czego tylko się
da :) Dlatego też
postanowiłam zastąpić orzechy z podstawowej wersji przepisu, właśnie jagodami.
Do tego jagodowy krem i nic tylko palce lizać!
Składniki na 12 babeczek:
150g mąki
150g brązowego cukru
1 torebka cukru wanilinowego
(małe opakowanie)
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
100g masła w temperaturze
pokojowej
2 dojrzałe banany
75ml maślanki
1 filiżanka jagód
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.
C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.
W miseczce dokładnie rozgniatamy widelcem
banany i mieszamy je z maślanką. W innej misce łączymy mąkę, proszek do
pieczenia i sól.
W osobnej misce masło razem z
cukrem i cukrem wanilinowym ucieramy na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy
jajka. Cały czas ubijając dodajemy na zmianę mąkę i bananowo- maślankową
mieszankę. Na koniec dodajemy jagody i dokładnie mieszamy łyżką lub łopatką.
Masę nakładamy do foremek,
wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 30 minut, do tak zwanego
suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na
kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem i dekorujemy wedle uznania.
Krem jagodowy:
100g serka mascarpone
200g śmietany 36%
50g cukru pudru
3 łyżki sosu jagodowego
Sporą garść jagód wsypujemy do
garnuszka i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Mieszając, żeby się nie przypaliły
podgrzewamy jagody tak długo aż puszczą sok i całkiem się rozpadną. Przecieramy
masę przez sitko i odstawiamy do wystygnięcia.
Umieszczamy w misce mascarpone,
śmietanę i cukier puder i ubijamy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Pod
koniec miksowania dodajemy wystudzony sos jagodowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz