wtorek, 29 lipca 2014

Dietetyczne babeczki pomarańczowe z nektarynką




Kolejne z mojej serii dietetycznych babeczek. Lekko pomarańczowa nuta połączona ze słodką nektarynką, a do tego orzeźwiający cytrusowy krem. Usłyszałam, że to najlepsze z dietetycznych babeczek, które do tej pory zrobiłam. Sama też muszę przyznać- są naprawdę pyszne. 

Zasada którą się kierowałam była jak zawsze ta sama: wszystkie składniki użyte do przepisu mają indeks glikemiczny nie wyższy niż 50.

Składniki na 12 babeczek:
¾  filiżanki mąki żytniej razowej
½ filiżanki mąki migdałowej
⅓ filiżanki ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki masła orzechowego
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
¾ filiżanki śmietany 18%
sok z ½ pomarańczy
skórka starta z ½ pomarańczy
1 filiżanka drobno pokrojonych nektarynek




Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia.

W osobnej misce masło ucieramy z ksylitolem oraz jajkiem na puszystą masę. Następnie dodajemy sok oraz skórkę z pomarańczy, nadal ubijając.  Do masy dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną. Ubijamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. 


Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem i dekorujemy wedle uznania.


Krem pomarańczowy:
200g serka mascarpone
3 łyżki ksylitolu
Sok z ½ pomarańczy

Ksylitol i serek mascarpone ubijamy. Gdy lekko zgęstnieje dodajemy sok z pomarańczy i nadal ubijamy, aż do uzyskania gęstego i jednolitego kremu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz