Kolejne z mojej serii
dietetycznych babeczek. Lekko pomarańczowa nuta połączona ze słodką nektarynką,
a do tego orzeźwiający cytrusowy krem. Usłyszałam, że to najlepsze z
dietetycznych babeczek, które do tej pory zrobiłam. Sama też muszę przyznać- są
naprawdę pyszne.
Zasada którą się kierowałam była jak zawsze ta sama: wszystkie
składniki użyte do przepisu mają indeks glikemiczny nie wyższy niż 50.
Składniki na 12 babeczek:
¾ filiżanki mąki żytniej razowej
½ filiżanki mąki migdałowej
⅓ filiżanki ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki masła orzechowego
1 duże jajko w temperaturze
pokojowej
¾ filiżanki śmietany 18%
sok z ½ pomarańczy
skórka starta z ½ pomarańczy
1 filiżanka drobno pokrojonych
nektarynek
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.
C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.
W misce mieszamy mąkę i proszek
do pieczenia.
W osobnej misce masło ucieramy z
ksylitolem oraz jajkiem na puszystą masę. Następnie dodajemy sok
oraz skórkę z pomarańczy, nadal ubijając. Do masy dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną.
Ubijamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Masę nakładamy do foremek,
wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 30 minut, do tak zwanego
suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na
kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem i dekorujemy wedle uznania.
Krem pomarańczowy:
200g serka mascarpone
3 łyżki ksylitolu
Sok z ½ pomarańczy
Ksylitol i serek mascarpone
ubijamy. Gdy lekko zgęstnieje dodajemy sok z pomarańczy i nadal ubijamy, aż do
uzyskania gęstego i jednolitego kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz