poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym




Na Wielkanoc zwykle jestem w niedoczasie, bo oprócz babeczek jest to zrobienia zawsze jeszcze milion innych rzeczy. Dlatego postanowiłam nie eksperymentować z nowym przepisem ani wariacją smakową czegoś dobrze znanego i sięgnęłam po mój sprawdzony i niezawodny przepis na babeczki cytrynowe. Są lekkie i orzeźwiające, a z odrobiną odpowiednich dekoracji idealnie wpasują się w wiosenny klimat Świąt Wielkanocnych. 


Składniki na 12 babeczek:
125g mąki
130g cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100g masła w temperaturze pokojowej
100g tłustego twarogu
skórka starta z 1 cytryny
sok z ½ cytryny

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

W misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia.

W osobnej misce masło razem z cukrem, jajkami, skórką cytrynową, sokiem z cytryny oraz twarogiem ucieramy na puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy mąkę. 

Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem i dekorujemy wedle uznania. 

 
Krem cytrynowy:
50g serka mascarpone
150g sera śmietankowego
50g cukru pudru
skórka starta z ½ cytryny
sok z ½ cytryny
odrobina żółtego barwnika spożywczego

Umieszczamy wszystkie składniki kremu w misce i ubijamy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Używając rękawa cukierniczego z dowolną końcówką albo łyżeczki nakładamy krem na babeczki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz