piątek, 16 maja 2014

Babeczki malinowo-różane




W końcu znalazłam chwilę, więc postanowiłam powoli zacząć nadrabiać zaległości. Tak się przez przypadek złożyło, że to już drugi z rzędu przepis na babeczki z malinami, ale tak lubię maliny, że mogłabym w zasadzie jeść je codziennie :) Poniżej przepis na babeczki które gościły u mnie na wielkanocnym stole (w towarzystwie babeczek cytrynowych). Zarówno do ciasta jak i do polewy dodałam wody różanej, która ma bardzo specyficzny i intensywny smak oraz zapach, więc te babeczki niekoniecznie będą smakować wszystkim. Amatorom tego aromatu zasmakują na pewno i będą oni zachwyceni ich owocowo- kwiatowym smakiem.


Składniki na 12 babeczek:
 filiżanki mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ filiżanki cukru pudru
szczypta soli
½ filiżanki masła w temperaturze pokojowej
2 jajka w temperaturze pokojowej
1łyżka wody różanej
½ filiżanki tłustego mleka

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. W osobnej misce cukier puder ubijamy z masłem na puszystą masę. Dodajemy kolejno jajka i wodę różaną i nadal ubijamy, aż składniki się połączą. Następnie stopniowo dodajemy na zmianę mąkę oraz mleko, ubijając aż do uzyskania jednolitej masy.


Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy polewę i dekorujemy wedle uznania. 




Polewa różana:
1 filiżanka przesianego cukru pudru
1 łyżka tłustego mleka
1 łyżeczka wody różanej
Odrobina różowego barwnika spożywczego w proszku.

W misce mieszamy cukier, mleko, wodę różaną i różowy barwnik, aż masa będzie gładka i jednolita. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta można ją rozcieńczyć odrobiną mleka, jeśli zbyt rzadka- wystarczy dodać cukru. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz