poniedziałek, 2 czerwca 2014

Dietetyczne babeczki kokosowo-ananasowe z kremem kokosowym




Ciąg dalszy moich eksperymentów dietetycznych. Tak mi się to spodobało, że chyba regularnie będę piekła jakieś babeczki w takiej wersji :) Dzisiejsze mają, jak poprzednie, możliwie najniższy indeks glikemiczny. A dodatkowo, dużo pysznego i orzeźwiającego świeżego ananasa i kokosową nutę. Pierwotnie chciałam, żeby były też bez glutenu i laktozy, jednak pierwsze podejście nie do końca się udało, więc w drugiej próbie postanowiłam sięgnąć po sprawdzone składniki. 

Przy okazji dowiedziałam się również, że enzymy zawarte w świeżym ananasie (a także na przykład w kiwi, figach i papai) wchodzą w reakcję z produktami mlecznymi i powodują, że mleko gorzknieje.

(Wszystkie składniki użyte do przepisu mają indeks glikemiczny nie wyższy niż 50) 
 
Składniki na 12 babeczek:
½  filiżanki mąki żytniej razowej
1 ½ filiżanki mąki kokosowej
70g ksylitolu
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼  filiżanki wiórków kokosowych
2 jajka + 1 żółtko i 1 białko w temperaturze pokojowej
¾  filiżanki mleka kokosowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 łyżki masła orzechowego
Świeży ananas

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.
Drobno kroimy ananasa. Możemy zostawić go na sitku, żeby odciekł, ale najlepiej porządnie odcisnąć go w rękach, żeby pozbyć się jak największej ilości soku.
 
W misce mieszamy wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. W osobnej misce ubijamy cukier, jajka, żółtko i esencję waniliową na puszystą masę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy mąkę na zmianę z mlekiem kokosowym, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.


W osobnej misce ubijamy białko. Dodajemy ⅓ piany do ciasta. Następnie dodajemy kawałki ananasa oraz resztę białka i delikatnie mieszamy całość łyżką lub szpatułką.

Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem i dekorujemy wedle uznania.

Składniki na krem kokosowy:
150g serka mascarpone
¼ filiżanki wiórków kokosowych
3 łyżeczki ksylitolu
odrobina soku z cytryny
 
Serek mascarpone, wiórki kokosowe, ksylitol i sok z cytryny umieszczamy w misce i ubijamy aż do uzyskania gęstego i jednolitego kremu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz