To chyba moje naj-, naj-,
najbardziej ulubione babeczki (niestety tylko latem, kiedy bez problemu można kupić
świeże jagody). Oczywiście, można zastąpić je mrożonymi albo po prostu
borówkami amerykańskimi. Też są wtedy pyszne, ale już nie aż tak. Do tego
świeżo ubita słodka śmietana i garść jagód na wierzchu. Dopiero niedawno zdałam
sobie sprawę, że te babeczki w zasadzie smakują trochę jak gofry. Takie, które w
dzieciństwie zawsze jadłam nad morzem podczas wakacji. Puszyste ciasto, słodka
i lekka bita śmietana i do tego jagodowe kuleczki. Pychota!
Składniki na 12 babeczek:
120g mąki
150g cukru
1 torebka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła w temperaturze pokojowej
2 jajka w temperaturze pokojowej
100ml mleka w temperaturze pokojowej
1 filiżanka świeżych jagód
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub
małe foremki wykładamy papilotkami.
W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia.
W osobnej misce ubijamy na
puszystą masę masło, cukier i cukier wanilinowy. Nadal ubijając dodajemy
pojedynczo jajka. Gdy masa stanie się jednolita przesiewamy na nią mąkę na
zmianę z mlekiem. Ponownie ubijamy, aż wszystkie składniki dobrze się
połączą. Na koniec dodajemy jagody i
delikatnie mieszamy.
Masę nakładamy do foremek,
wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 30 minut, do tak zwanego
suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na
kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy bitą śmietanę i dekorujemy wedle
uznania.
Słodka bita śmietana
250g śmietany 36%
20g serka mascarpone
90g cukru pudru
Śmietanę, serek mascarpone i
przesiany przez sitko cukier puder umieszczamy w misce i ubijamy aż do uzyskania gęstej i jednolitej masy.
Bardzo lubię piec muffinki, bo to bardzo szybki pomysł na deser. W dodatku nawet nie wymaga wyciągania miksera:) Najbardziej jednak lubię czekoladowe babeczki z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ Też lubię dodawać do nich różne owoce albo bakalie i za każdym razem wychodzi inna mieszanka smaku.
OdpowiedzUsuń