Kolejne babeczki w wersji
dietetycznej. Tym razem to nic innego jak zmodyfikowany przepis na moje
babeczki cytrynowe z borówkami (http://babeczkowopl.blogspot.com/2014/03/babeczki-cytrynowe-z-borowkami.html ). Muszę
przyznać, że smakują mi bardziej niż te w wersji normalnej :) Zasada którą się
kierowałam była jak zawsze ta sama: wszystkie składniki użyte do przepisu mają
indeks glikemiczny nie wyższy niż 50.
Składniki na 12 babeczek:
¾ filiżanki mąki żytniej razowej
½ filiżanki mąki migdałowej
⅓ filiżanki ksylitolu + 2 łyżki
do posypania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki masła orzechowego
1 duże jajko w temperaturze
pokojowej
¾ filiżanki kwaśnej śmietany
sok z 1 cytryny
skórka starta z jednej cytryny
250g borówek amerykańskich
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.
C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.
W misce mieszamy mąkę i proszek
do pieczenia.
W osobnej misce masło ucieramy z ksylitolem
(⅟₄ filiżanki) oraz jajkiem na puszystą masę. Następnie dodajemy sok oraz
skórkę z cytryny, nadal ubijając. Do masy
dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną. Ubijamy aż wszystkie składniki dokładnie
się połączą.
Masę nakładamy do foremek,
wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Na wierzchu każdej babeczki układamy
po kilka borówek, a następnie posypujemy ksylitolem (2 łyżki).
Babeczki pieczemy około 30 minut, do tak zwanego
suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na
kratkę, żeby całkiem wystygły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz