niedziela, 29 czerwca 2014

Dietetyczne babeczki cytrynowe z borówkami amerykańskimi




Kolejne babeczki w wersji dietetycznej. Tym razem to nic innego jak zmodyfikowany przepis na moje babeczki cytrynowe z borówkami (http://babeczkowopl.blogspot.com/2014/03/babeczki-cytrynowe-z-borowkami.html ).  Muszę przyznać, że smakują mi bardziej niż te w wersji normalnej :) Zasada którą się kierowałam była jak zawsze ta sama: wszystkie składniki użyte do przepisu mają indeks glikemiczny nie wyższy niż 50.

Składniki na 12 babeczek:
¾  filiżanki mąki żytniej razowej
½ filiżanki mąki migdałowej
⅓ filiżanki ksylitolu + 2 łyżki do posypania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki masła orzechowego
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
¾ filiżanki kwaśnej śmietany
sok z 1 cytryny
skórka starta z jednej cytryny
250g borówek amerykańskich




Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia.

W osobnej misce masło ucieramy z ksylitolem (⅟₄ filiżanki) oraz jajkiem na puszystą masę. Następnie dodajemy sok oraz skórkę z cytryny, nadal ubijając.  Do masy dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną. Ubijamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. 


Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Na wierzchu każdej babeczki układamy po kilka borówek, a następnie posypujemy ksylitolem (2 łyżki).


Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz