niedziela, 9 marca 2014

Babeczki cytrynowe z borówkami amerykańskimi




Chociaż jest jeszcze zdecydowanie za wcześnie na jagody i borówki, to kiedy zobaczyłam je w sklepie (oczywiście nieprzyzwoicie drogie, nawet biorąc pod uwagę, ze mamy sam początek marca), nie mogłam się oprzeć i powędrowały ze mną prosto do kasy. Borówki są w zasadzie tylko dodatkiem, bo same babeczki są cytrynowe, ale prezentują się ślicznie, lekko przykryte chrupiącą cukrową skorupką. Do tego cytrynowa polewa i można nawet zaryzykować zjedzenie tych smakołyków na balkonie czy w ogródku, w ciepłych promieniach marcowego słońca. 

Składniki na 12 babeczek:
1 ¼ filiżanki mąki
¾ filiżanki cukru + 2 łyżki do posypania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
¾ filiżanki śmietany 18%
sok z połowy cytryny
skórka starta z jednej cytryny
250g borówek amerykańskich



Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.

W osobnej misce masło ucieramy z cukrem (¾  filiżanki) na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, sok oraz skórkę z cytryny, nadal ubijając.  Do masy dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną. Ubijamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. 


Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Na wierzchu każdej babeczki układamy po kilka borówek, a następnie posypujemy cukrem (2 łyżki).

Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Następnie dekorujemy polewą.




Składniki na polewę:
1 filiżanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
drobno starta skórka z jednej cytryny

Cukier puder przesiać i wymieszać z sokiem oraz skórką z cytryny. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, należy dodać odrobinę soku z cytryny. Jeśli jest zbyt rzadka- troszkę cukru pudru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz