poniedziałek, 24 marca 2014

Babeczki urodzinowe (part 1)




To był bardzo pracowity weekend, bo miałam podwójne urodziny znajomych, a różnica wieku między jubilatami wynosi 28 lat, więc niełatwo było wymyślić coś, żeby zadowolić podniebienia maluchów i dorosłych :) Dodatkowo, piekarnik odmawia mi ostatnio współpracy, więc spędziłam dwie godziny siedząc na podłodze i zaglądając przez szybkę, czy temperatura aby na pewno jest taka, jak trzeba. Ale ostatecznie dzieciakom babeczki się podobały i podobno były „psepysne” i doszły mnie słuchy, że dorosłym też smakowały :)

Najpierw przepis na babeczki dla maluchów. Ale oczywiście dorośli też chętnie je zjedzą :)


Babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady i kremem oreo

Składniki na 12 babeczek:
150g cukru
175g mąki
1 torebka cukru wanilinowego
1 łyżeczka kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2  jajka
70 ml oleju roślinnego
30g masła
100ml jogurtu naturalnego
185g czekolady

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

Czekoladę (85g) i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. (Ja tym razem użyłam czekolady deserowej, ale tak samo dobrze nadaje się gorzka czy mleczna) 

W innej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

W osobnej misce jajka razem z cukrem i cukrem wanilinowym ucieramy na puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy olej i jogurt. Następnie do masy dodajemy mąkę.  Kiedy masa będzie jednolita mieszamy ją z rozpuszczoną czekoladą. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę (100g) –ja dodałam gorzką- i dokładnie mieszamy łyżką lub łopatką. 

Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem i dekorujemy wedle uznania. 



Krem oreo:
100g serka mascarpone
200g śmietany 36%
80g cukru pudru
40g ciastek oreo (rozdrobnionych w blenderze)

Umieszczamy mascarpone, śmietanę i cukier puder w misce i ubijamy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu dodajemy rozdrobnione oreo i dokładnie mieszamy. Używając rękawa cukierniczego z dowolną końcówką albo łyżeczki nakładamy krem na babeczki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz