To był bardzo pracowity weekend,
bo miałam podwójne urodziny znajomych, a różnica wieku między jubilatami wynosi
28 lat, więc niełatwo było wymyślić coś, żeby zadowolić podniebienia maluchów i
dorosłych :)
Dodatkowo, piekarnik odmawia mi ostatnio współpracy, więc spędziłam dwie
godziny siedząc na podłodze i zaglądając przez szybkę, czy temperatura aby na
pewno jest taka, jak trzeba. Ale ostatecznie dzieciakom babeczki się podobały i
podobno były „psepysne” i doszły mnie słuchy, że dorosłym też smakowały :)
Najpierw przepis na babeczki dla maluchów. Ale oczywiście
dorośli też chętnie je zjedzą :)
Babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady i kremem oreo
Składniki na 12 babeczek:
150g cukru
175g mąki
1 torebka
cukru wanilinowego
1 łyżeczka
kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
70 ml oleju
roślinnego
30g masła
100ml
jogurtu naturalnego
185g
czekolady
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub
małe foremki wykładamy papilotkami.
Czekoladę (85g) i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały
czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. (Ja
tym razem użyłam czekolady deserowej, ale tak samo dobrze nadaje się gorzka czy
mleczna)
W innej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
W osobnej misce jajka razem z
cukrem i cukrem wanilinowym ucieramy na puszystą masę. Cały czas ubijając
dodajemy olej i jogurt. Następnie do masy dodajemy mąkę. Kiedy masa będzie jednolita mieszamy ją z
rozpuszczoną czekoladą. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę (100g) –ja dodałam gorzką- i dokładnie mieszamy
łyżką lub łopatką.
Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾
wysokości. Babeczki pieczemy około 30
minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z
piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem i
dekorujemy wedle uznania.
Krem oreo:
100g serka mascarpone
200g śmietany 36%
80g cukru pudru
40g ciastek oreo (rozdrobnionych w blenderze)
Umieszczamy mascarpone, śmietanę i cukier puder w misce i
ubijamy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu dodajemy rozdrobnione
oreo i dokładnie mieszamy. Używając rękawa cukierniczego z dowolną końcówką albo
łyżeczki nakładamy krem na babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz