Podobnie jak babeczki w wersji
dla dzieci doskonale nadawały się również dla dorosłych, tak samo wersja dla
dorosłych na pewno zasmakuje i dzieciom :)
Babeczki jogurtowe z ciasteczkami
oreo
Składniki na 12 babeczek:
150g cukru
175g mąki
1 torebka cukru wanilinowego
1 łyżeczka
kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
100 ml oleju roślinnego
100ml jogurtu naturalnego
50g pokruszonych ciasteczek oreo (około 12 połówek)
12 połówek ciasteczek oreo (na spód każdej babeczki)
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.
C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.
Rozdzielamy ciasteczka oreo na
pół. Połówki z kremem układamy na dnie papilotek (kremem do góry), połówki bez kremu wrzucamy do malaksera i
dokładnie kruszymy (konsystencja powinna
przypominać piasek).
W misce łączymy mąkę, proszek do
pieczenia i kakao.
W osobnej misce jajka razem z
cukrem i cukrem wanilinowym ucieramy na puszystą masę. Cały czas ubijając
dodajemy olej i jogurt. Następnie do masy dodajemy mąkę. Kiedy masa będzie jednolita mieszamy ją z pokruszonymi
oreo i dokładnie mieszamy łyżką lub łopatką.
Masę nakładamy do foremek,
wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 30 minut, do tak zwanego
suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na
kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem i dekorujemy wedle uznania.
Krem śmietankowy:
100g serka mascarpone
200g śmietany 36%
80g cukru pudru
Umieszczamy mascarpone, śmietanę
i cukier puder w misce i ubijamy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dla
urozmaicenia możemy też dodać do kremu pokruszone w malakserze oreo (ok. 40g). Używając
rękawa cukierniczego z dowolną końcówką albo łyżeczki nakładamy krem na
babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz