niedziela, 30 marca 2014

Babeczki urodzinowe (part 2)




Podobnie jak babeczki w wersji dla dzieci doskonale nadawały się również dla dorosłych, tak samo wersja dla dorosłych na pewno zasmakuje i dzieciom :)

Babeczki jogurtowe z ciasteczkami oreo  

Składniki na 12 babeczek:
150g cukru
175g mąki
1 torebka cukru wanilinowego
1 łyżeczka kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2  jajka
100 ml oleju roślinnego
100ml jogurtu naturalnego
50g pokruszonych ciasteczek oreo (około 12 połówek)
12 połówek ciasteczek oreo (na spód każdej babeczki)

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

Rozdzielamy ciasteczka oreo na pół. Połówki z kremem układamy na dnie papilotek (kremem do góry), połówki bez kremu wrzucamy do malaksera i dokładnie kruszymy (konsystencja powinna przypominać piasek).




W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

W osobnej misce jajka razem z cukrem i cukrem wanilinowym ucieramy na puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy olej i jogurt. Następnie do masy dodajemy mąkę.  Kiedy masa będzie jednolita mieszamy ją z pokruszonymi oreo i dokładnie mieszamy łyżką lub łopatką. 



Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem i dekorujemy wedle uznania. 

Krem śmietankowy:
100g serka mascarpone
200g śmietany 36%
80g cukru pudru

Umieszczamy mascarpone, śmietanę i cukier puder w misce i ubijamy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Dla urozmaicenia możemy też dodać do kremu pokruszone w malakserze oreo (ok. 40g). Używając rękawa cukierniczego z dowolną końcówką albo łyżeczki nakładamy krem na babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz