Dzień Świętego Patryka, wiadomo-
musi być zielono, musi być koniczynka i musi być po irlandzku :) Tradycyjnie w Irlandii
tego dnia pije się whiskey, ale jako że nie specjalnie przepadam za tym
trunkiem, nie dodałam go do moich babeczek.
Ale spokojnie znalazł się tam inny alkohol :) Żeby nie tylko wizualnie ale
też smakowo nawiązać do irlandzkiego święta, moje dzisiejsze babeczki są w
stylu „irish coffee”, czyli mocno kawowe z lekkim „prądem”. A do tego wszystkiego budyniowe nadzienie :)
135g mąki
90g brązowego cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w
proszku
1 torebka cukru wanilinowego
1 łyżka kakao w proszku
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
60g masła w temperaturze
pokojowej
1 duże jajko w temperaturze
pokojowej
60g śmietany 18%
60ml świeżo zaparzonego espresso
2 łyżki amaretto
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub
małe foremki wykładamy papilotkami.
W misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól.
W osobnej misce masło ucieramy z
cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, nadal
ubijając. Do masy dodajemy mąkę na
przemian ze śmietaną. Ubijamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Kawę
rozpuszczalną dodajemy do ostudzonego espresso i łączymy z ciastem (uwaga, chlapie :) ).
Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾
wysokości.
Babeczki pieczemy około 30 minut, do tak zwanego
suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na
kratkę, żeby całkiem wystygły. Nadziewamy babeczki budyniem (tym razem poszłam na łatwiznę i wykorzystałam kupny budyń w proszku, który wymieszałam z mlekiem). Następnie dekorujemy polewą lub kremem.
Tym razem mam dwie propozycje
dekoracji, obie mocno kawowe :)
Składniki na polewę kawową:
½ filiżanki cukru
pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2-3 łyżeczki wrzątku
Cukier puder przesiać i wymieszać z kawą rozpuszczalną i
wodą. Jeśli polewa jest zbyt gęsta,
należy dodać odrobinę wody. Jeśli jest zbyt rzadka- troszkę cukru pudru.
Składniki na krem kawowy:
60g cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w
proszku
50g serka mascarpone
100g śmietany 36%
Cukier puder przesiewamy do
miski. Dodajemy resztę składników kremu i ubijamy aż do uzyskania sztywnej i
gęstej masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz