Śliwki kojarzą się ,co prawda, raczej z początkiem jesieni
niż z końcem zimy (czy też początkiem wiosny), ale te babeczki są tak pyszne,
że można je spokojnie jeść o każdej porze roku. Puszyste ciasto, lekko kwaskowaty
smak śliwek połączony ze słodką kruszonką, a w tle delikatna nuta cynamonu.
Palce lizać!
Składniki na 12 babeczek:
150g mąki
175g cukru
1 torebka cukru wanilinowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150g masła w temperaturze pokojowej
100ml maślanki w temperaturze pokojowej
2 jajka w temperaturze pokojowej
6 śliwek przekrojonych na pół
Składniki na kruszonkę:
100g mąki
80g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
120g masła (schłodzonego)
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub
małe foremki wykładamy papilotkami.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
W osobnej misce masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i
cukrem wanilinowym. Następnie pojedynczo dodajemy jajka i nadal ucieramy. Do
masy dodajemy mąkę na przemian z maślanką. Ubijamy aż wszystkie składniki
dokładnie się połączą.
Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾
wysokości. Na wierzchu każdej babeczki układamy połówkę śliwki (skórką w dół).
Składniki na kruszonkę łączymy i zagniatamy na kruche
ciasto. Masę dzielimy na pół. Z jednej połowy robimy małe placuszki i układamy
na babeczkach tak, aby przykryły śliwki. Z drugiej połowy ciasta robimy
kruszonkę i posypujemy nią babeczki.
Babeczki pieczemy
około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z
piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Następnie dekorujemy
polewą.
Składniki na polewę:
100g cukru pudru
2 łyżeczki mleka
Cukier puder przesiać i wymieszać z mlekiem. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, należy dodać
odrobinę mleka. Jeśli jest zbyt rzadka- troszkę cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz