niedziela, 2 marca 2014

Babeczki ze śliwkami




Śliwki kojarzą się ,co prawda, raczej z początkiem jesieni niż z końcem zimy (czy też początkiem wiosny), ale te babeczki są tak pyszne, że można je spokojnie jeść o każdej porze roku. Puszyste ciasto, lekko kwaskowaty smak śliwek połączony ze słodką kruszonką, a w tle delikatna nuta cynamonu. Palce lizać!

Składniki na 12 babeczek:
150g mąki
175g cukru
1 torebka cukru wanilinowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150g masła w temperaturze pokojowej
100ml maślanki w temperaturze pokojowej
2 jajka w temperaturze pokojowej
6 śliwek przekrojonych na pół

Składniki na kruszonkę:
100g mąki
80g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
120g masła (schłodzonego) 

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.

W osobnej misce masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie pojedynczo dodajemy jajka i nadal ucieramy. Do masy dodajemy mąkę na przemian z maślanką. Ubijamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. 


Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Na wierzchu każdej babeczki układamy połówkę śliwki (skórką w dół).

Składniki na kruszonkę łączymy i zagniatamy na kruche ciasto. Masę dzielimy na pół. Z jednej połowy robimy małe placuszki i układamy na babeczkach tak, aby przykryły śliwki. Z drugiej połowy ciasta robimy kruszonkę i posypujemy nią babeczki.

Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Następnie dekorujemy polewą.

  
Składniki na polewę:
100g cukru pudru
2 łyżeczki mleka

Cukier puder przesiać i wymieszać z mlekiem. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, należy dodać odrobinę mleka. Jeśli jest zbyt rzadka- troszkę cukru pudru. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz