niedziela, 23 lutego 2014

Babeczki jabłkowe pod waniliową pierzynką




Babeczki jabłkowe są idealne dla miłośników szarlotki. Ciasto co prawda nie jest kruche (jak w tradycyjnej szarlotce), ale słodko-kwaśny smak jabłek idealnie komponuje się też z puszystym ciastem babeczkowym. Do tego lekka cynamonowa nuta i waniliowo-serowa pierzynka. Gdyby na zewnątrz było chociaż troszkę cieplej, podawałabym je jeszcze lekko ciepłe w towarzystwie lodów waniliowych. Mmmmniam! :)

Składniki na 12 babeczek:
120g mąki
120g cukru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
120g masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
2 jabłka

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy bardzo drobno. Można też zetrzeć je na tarce, ale ja wolę pokrojone- jedząc babeczkę czujemy wtedy wyraźniej malutkie kawałki lekko chrupiącego jabłka. 

W misce mieszamy mąkę,  proszek do pieczenia i cynamon. 

W osobnej misce ubijamy na puszystą masę masło i cukier. Nadal ubijając dodajemy pojedynczo jajka. Gdy masa stanie się jednolita przesiewamy na nią mąkę. Ponownie ubijamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.  

Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy pierzynkę waniliowo-serową i dekorujemy wedle uznania.




Waniliowo-serowa pierzynka:
100g serka mascarpone
100g pełnotłustego twarożku
100g śmietany 36%
80g cukru pudru
1 torebka cukru wanilinowego

Twarożek, śmietanę, serek mascarpone i przesiany przez sitko cukier puder oraz cukier wanilinowy umieszczamy w misce i ubijamy  aż do uzyskania gęstej i jednolitej masy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz