sobota, 8 lutego 2014

Muffinki serowe




Zasadniczo moje pierwotne założenie było takie, że będę piekła tylko babeczki i nigdy przenigdy nie dotknę się do muffinek. Kiedy byłam mała mama ciągle mi powtarzała „nigdy nie mów nigdy” i jak to zwykle z mamami bywa- miała rację. Dziś będą wytrawne muffinki serowe, znalezione na http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-z-zoltym-serem Oczywiście nie chodzi o to, ze znudziły mi się pyszne słodkie babeczki, które można połączyć z tysiącem różnych kremów i udekorować na milion różnych sposobów. Po prostu tak się złożyło, że na dzisiejszy wieczór słodycze zupełnie się nie nadają :)

Składniki na 12 muffinek:
250g mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
pieprz, papryka słodka lub chilli - do smaku
1 marchewka (ok. 80 - 100 g), starta na tarce o średnich oczkach 
150g żółtego sera (np. cheddar) , startego na tarce o średnich oczkach
75 ml oleju
220 ml mleka
2 jajka
zioła do smaku, np. natka pietruszki, szczypiorek itp. 

Dodatkowo:
30g żółtego sera na wierzch muffinek
papryka w proszku, do oprószenia

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i wybranymi przyprawami.

W drugiej misce łączymy mleko, olej, lekko roztrzepane jajka, startą na tarce marchew, ser żółty oraz posiekane zioła. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy (najlepiej widelcem) w jednym kierunku aż do połączenia składników. 
Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Z wierzchu posypujemy startym żółtym serem i oprószamy delikatnie papryką. Muffinki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone muffinki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz