Zasadniczo moje pierwotne
założenie było takie, że będę piekła tylko babeczki i nigdy przenigdy nie
dotknę się do muffinek. Kiedy byłam mała mama ciągle mi powtarzała „nigdy nie
mów nigdy” i jak to zwykle z mamami bywa- miała rację. Dziś będą wytrawne
muffinki serowe, znalezione na http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-z-zoltym-serem Oczywiście nie chodzi o to, ze znudziły mi się pyszne słodkie babeczki, które
można połączyć z tysiącem różnych kremów i udekorować na milion różnych sposobów.
Po prostu tak się złożyło, że na dzisiejszy wieczór słodycze zupełnie się nie
nadają :)
Składniki na 12 muffinek:
250g mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
pieprz, papryka słodka lub chilli - do smaku
1 marchewka (ok. 80 - 100 g), starta na tarce o średnich
oczkach
150g żółtego sera (np. cheddar) , startego na
tarce o średnich oczkach
75 ml oleju
220 ml mleka
2 jajka
zioła do smaku, np. natka pietruszki, szczypiorek
itp.
Dodatkowo:
30g żółtego sera na wierzch muffinek
papryka w proszku, do oprószenia
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Formę do babeczek lub
małe foremki wykładamy papilotkami.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do
pieczenia, solą i wybranymi przyprawami.
W drugiej misce łączymy mleko, olej,
lekko roztrzepane jajka, startą na tarce marchew, ser żółty oraz posiekane
zioła. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy (najlepiej widelcem) w jednym
kierunku aż do połączenia składników.
Masę nakładamy do foremek, wypełniając
je mniej więcej do ¾ wysokości. Z wierzchu posypujemy startym żółtym serem i oprószamy
delikatnie papryką. Muffinki pieczemy
około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone muffinki wyjmujemy z
piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz