niedziela, 9 lutego 2014

Babeczki kokosowo-ananasowe z kremem ananasowym




Okazało się, że weekend nie jest już dla mnie prawdziwym weekendem, jeśli niedzielną kawę popijam nie podjadając przy tym babeczek własnej roboty. W związku z tym właśnie przed chwilą upiekłam babeczki zainspirowane wydarzeniami wczorajszego wieczoru pod roboczą nazwą „Babeczki Malibu”.


Składniki na 16 babeczek:
1 filiżanka mąki
¾ filiżanki + 2 łyżki cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
⅓ filiżanki wiórków kokosowych
125g masła w temperaturze pokojowej
1 jajko + 1 białko w temperaturze pokojowej
½ filiżanki mleka kokosowego
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 puszka ananasa w plastrach

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

Dokładnie odsączamy ananasa i drobno kroimy. Możemy zostawić go na sitku, żeby odciekł, ale najlepiej mocno odcisnąć go w rękach, żeby pozbyć się jak największej ilości soku. Sok przelewamy do miseczki i odstawiamy (będzie nam potrzebny do kremu).

W misce mieszamy wiórki kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce ubijamy cukier i masło aż do uzyskania puszystej masy.  Następnie dodajemy jajko, białko i esencję waniliową nadal ubijając aż składniki się połączą. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy mąkę na zmianę z mlekiem kokosowym, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy kawałki ananasa i delikatnie mieszamy całość łyżką lub szpatułką.


Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem i dekorujemy wedle uznania.

Składniki na krem ananasowy:
200g śmietany 36%
80g serka mascarpone
80g cukru pudru
⅓ filiżanki soku z ananasów w puszce

Śmietanę, serek mascarpone i przesiany przez sitko cukier puder umieszczamy w misce i ubijamy. Gdy masa trochę  zgęstnieje powoli dodajemy sok z ananasów. Ubijamy aż do uzyskania gęstego i jednolitego kremu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz