Na dworze nadal mróz, więc
planowałam dziś pozostać w rozgrzewająco- korzennej tematyce z zeszłego
tygodnia. W ostatniej chwili naszła mnie jednak nieodparta chęć na czekoladę i
postanowiłam zmienić plany :)
Upiekłam babeczki waniliowe z kawałkami czekolady i gęstym, nieprzyzwoicie
słodkim kremem czekoladowym. Z filiżanką gorącego espresso smakują wybornie.
1 ¼ filiżanki mąki
¾ filiżanki cukru
1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka w temperaturze pokojowej
6 łyżek masła w temperaturze
pokojowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/3 filiżanki mleka w
temperaturze pokojowej
100g drobinek czekoladowych
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub
małe foremki wykładamy papilotkami.
W misce mieszamy mąkę, proszek do
pieczenia i sól. W osobnej misce ubijamy cukier i masło aż do uzyskania
puszystej masy. Następnie dodajemy jajka
i esencję waniliową nadal ubijając aż składniki się połączą. Cały czas ubijając
stopniowo dodajemy mąkę na zmianę z mlekiem, aż do uzyskania jednolitej
konsystencji. Na końcu dodajemy drobinki czekoladowe i delikatnie mieszamy
całość łyżką lub szpatułką.
Masę nakładamy do foremek, wypełniając
je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki
pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone
babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły.
Nakładamy krem czekoladowy i dekorujemy wedle uznania.
Składniki na krem czekoladowy:
200g śmietany 36%
225g czekolady (posiekanej)
1 łyżka melasy
szczypta soli
Jeśli chodzi o czekoladę, to zmieszałam
różne jej rodzaje (użyłam równej ilości czekolady mlecznej, deserowej i
gorzkiej), ale można użyć dowolnego rodzaju czekolady wedle uznania.
W garnuszku mieszamy śmietanę,
melasę i sól. Na wolnym ogniu, mieszając
od czasu do czasu, doprowadzamy masę do wrzenia. Zdejmujemy garnek z ognia i
dodajemy posiekaną czekoladę. Dokładnie mieszamy aż czekolada całkiem się
rozpuści, a masa stanie się jednolita. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i
możemy dekorować babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz