niedziela, 26 stycznia 2014

Babeczki herbaciano-miodowe




Z pewnym opóźnieniem, ale w końcu i w tym roku nadeszła zima. Za oknem siarczysty mróz i niewiele jest teraz rzeczy, które byłyby w stanie zmusić mnie do wyjścia na zewnątrz. Nadszedł idealny czas na spędzanie wieczorów, popołudni, a nawet całych dni, zawiniętym w ciepły koc, z kubkiem gorącej herbaty w ręku. A do herbaty jak wiadomo idealnie pasuje coś słodkiego :) W taką pogodę najlepiej rozgrzewają smakołyki roztaczające aromatyczną korzenno-miodową woń. Do tego, jak już wspomniałam, kubek gorącej herbaty i żaden mróz nie ma szans. I dlatego właśnie dziś proponuję dwa w jednym- babeczki herbaciano-miodowe z lekko korzenną nutą.

 Składniki na 12 babeczek:
1 ¼ filiżanki mąki
¾ filiżanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
¼ filiżanki miodu
4 łyżki stopionego masła
¼ filiżanki maślanki
1 jajko w temperaturze pokojowej
⅓ filiżanki zaparzonej mocnej herbaty korzennej

Herbata, której użyjemy musi być mocna, żeby jej smak był wyczuwalny w babeczkach. Dlatego najlepiej jest zaparzyć ją z dwóch lub trzech torebek. Możemy użyć gotowej herbaty korzennej (np. Irving czy Dilmah), możemy zaparzyć zwykłą herbatę i dodać do niej trochę przyprawy korzennej (np. Kamis) albo zrobić swoją własną, do zwykłej czarnej herbaty dodając wedle uznania goździki, kardamon, cynamon, wanilię i inne przyprawy, na które mamy ochotę.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

W filiżance przygotowujemy korzenną herbatę. Kiedy się zaparzy, odstawiamy aż wystygnie do temperatury pokojowej. 

Małym garnuszku topimy masło. Odstawiamy na bok do osiągnięcia temperatury pokojowej.
W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misce ubijamy stopione masło, maślankę, miód i jajko aż do połączenia składników. Stopniowo dodajemy mąkę na zmianę z herbatą cały czas ubijając (jeśli masa zacznie się robić zbyt rzadka dodajmy mniej przygotowanej herbaty), aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy miodową bitą śmietanę i dekorujemy wedle uznania.

Bita śmietana z miodem
200g śmietany 36%
1 łyżka mascarpone
2 łyżki miodu

Ważne, żeby zarówno śmietana, jak i serek mascarpone były schłodzone. W misce ubijamy na średnich obrotach śmietanę, mascarpone i miód aż do uzyskania sztywnej masy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz