poniedziałek, 6 stycznia 2014

Babeczki Trzech Króli





Babeczki Trzech Króli to moja wolna interpretacja galette des Rois czyli ciasta pieczonego we Francji z okazji Święta Trzech Króli. Tradycyjnie robi się je za zwyczaj z ciasta francuskiego i wypełnia masą migdałową. W Galette des Rois zapieka się ziarenko bobu lub fasoli i ten, kto na nie trafi, zostaje „królem” i do końca wieczoru nosi specjalnie przygotowaną na tę okoliczność koronę. W moich babeczkach nie ma ani bobu ani fasoli. Można w nich za to znaleźć migdały i przepyszne wiśnie. 
 
Składniki na 16 babeczek:
1 filiżanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ filiżanki + 2łyżki cukru
szczypta soli
¼ filiżanki zmielonych migdałów
6 łyżek masła w temperaturze pokojowej
3 żółtka i 3 białka w temperaturze pokojowej
½ łyżeczki esencji waniliowej
½ filiżanki tłustego mleka
1 filiżanka wiśni bez pestek (grubo pokrojonych)

Jeśli wiśnie są mrożone należy je wcześniej rozmrozić, a następnie odsączyć nadmiar soku. Migdały najlepiej kupić w całości i niezbyt dokładnie zmielić w malakserze.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. W osobnej misce mieszamy ¾ filiżanki cukru ze zmielonymi migdałami. Następnie dodajemy masło i ubijamy aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy żółtka i esencję waniliową i mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie stopniowo dodajemy na zmianę mąkę oraz mleko, ubijając aż do uzyskania jednolitej masy. 

W dużej misce ubijamy pianę z białek, stopniowo dodając pozostałe 2 łyżki cukru. Kiedy będzie sztywna, dodajemy ⅓ piany do ciasta. Następnie do masy dodajemy wiśnie i resztę ubitej piany. Delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką, aż do połączenia składników. 

Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy polewę i dekorujemy wedle uznania. 


Różowa polewa waniliowa:
1 filiżanka przesianego cukru pudru
2 łyżki tłustego mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
odrobina różowego barwnika spożywczego w proszku.

Możemy zrezygnować z barwnika i uzyskamy wtedy naturalny lekko żółty odcień polewy.

W misce mieszamy cukier, mleko, esencję waniliową i różowy barwnik, aż masa będzie gładka i jednolita. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta można ją rozcieńczyć odrobiną mleka, jeśli zbyt rzadka- wystarczy dodać cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz