Inspirację do tych magicznych
świątecznych babeczek zaczerpnęłam z mojego ulubionego kulinarnego bloga „Moje
wypieki”, ale zarówno przepis na ciasto jak i na krem nieco zmodyfikowałam.
Sama nie wiem czy babeczki są bardziej czekoladowe, cynamonowe czy pomarańczowe
(bo wszystkie te smaki są w nich wyraźnie wyczuwalne), w każdym razie są
przepyszne i idealnie tworzą świąteczną atmosferę.
130g cukru
125g mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100g masła w temperaturze
pokojowej
100g świeżego tłustego twarogu
skórka starta z 2 pomarańczy
sok z ½ pomarańczy
100g drobinek czekoladowych
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub
małe foremki wykładamy papilotkami.
Masło ucieramy z serem, cukrem, jajkami i skórką pomarańczową na puszystą masę.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i chwilę ubijamy. Następnie dodajemy
sok z pomarańczy. Gdy wszystkie składniki masy się połączą, dodajemy drobinki
czekoladowe i chwilę mieszamy łyżką lub łopatką.
Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾
wysokości. Babeczki pieczemy około 30
minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z
piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem i
dekorujemy wedle uznania.
Krem cynamonowy:
250ml śmietany 36%
4 łyżki serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i ubijamy do
otrzymania gęstego kremu. Używając rękawa cukierniczego z dowolną końcówką nakładamy
krem na babeczki. Na koniec oprószamy każdą babeczkę odrobiną cynamonu.
Oryginalny przepis z „Moich wypieków” można znaleźć tu: http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-pomaranczowe-z-drobinkami-czekolady-i-cynamonowym-kremem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz