niedziela, 5 stycznia 2014

Babeczki pomarańczowe z kawałkami czekolady i kremem cynamonowym





Inspirację do tych magicznych świątecznych babeczek zaczerpnęłam z mojego ulubionego kulinarnego bloga „Moje wypieki”, ale zarówno przepis na ciasto jak i na krem nieco zmodyfikowałam. Sama nie wiem czy babeczki są bardziej czekoladowe, cynamonowe czy pomarańczowe (bo wszystkie te smaki są w nich wyraźnie wyczuwalne), w każdym razie są przepyszne i idealnie tworzą świąteczną atmosferę.

Składniki na 12 babeczek:
130g cukru
125g mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
100g masła w temperaturze pokojowej
100g świeżego tłustego twarogu
skórka starta z 2 pomarańczy
sok z ½ pomarańczy
100g drobinek czekoladowych

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

Masło ucieramy z serem, cukrem, jajkami  i skórką pomarańczową na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i chwilę ubijamy. Następnie dodajemy sok z pomarańczy. Gdy wszystkie składniki masy się połączą, dodajemy drobinki czekoladowe i chwilę mieszamy łyżką lub łopatką. 

Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem i dekorujemy wedle uznania. 

Krem cynamonowy:
250ml śmietany 36%
4 łyżki serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Używając rękawa cukierniczego z dowolną końcówką nakładamy krem na babeczki. Na koniec oprószamy każdą babeczkę odrobiną cynamonu.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz