niedziela, 12 stycznia 2014

Babeczki podwójnie czekoladowe z kremem z białej czekolady




Babeczki dla prawdziwych łasuchów i miłośników czekolady. Ciasto czekoladowe, czekoladowe nadzienie, a na wierzchu krem maślany z białą czekoladą. Babeczki są obłędnie słodkie, więc jeśli ktoś nie jest gotowy na taka czekoladową bombę, proponuję zrezygnować z czekoladowego nadzienia. Nawet bez tej niespodzianki w środku babeczki będą przepyszne, a zdecydowanie mniej słodkie. 
 
Składniki na 12 babeczek:
⅔ filiżanki mąki
¾ filiżanki cukru
2 ½ łyżki kakao
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
85g mlecznej czekolady
125g masła w temperaturze pokojowej
3 jajka w temperaturze pokojowej

Czekoladowe nadzienie:
1 filiżanka śmietany 36%
1 łyżeczka melasy
szczypta soli
225g mlecznej czekolady (można też wymieszać pół na pół czekoladę gorzką i mleczną)

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

W żaroodpornej misce na parze topimy czekoladę i masło, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

W osobnej misce umieszczamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Do roztopionej czekolady dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy esencję waniliową i po jednym jajku, mieszając za każdym razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy do połączenia składników. 

Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły.


Nożykiem wykrawamy z wierzchu każdej babeczki stożek. Powstałe zagłębienie wypełniamy ciepłym nadzieniem czekoladowym i odstawiamy, żeby nadzienie stężało. Nakładamy krem z białej czekolady i dekorujemy wedle uznania.

Przepis na czekoladowe nadzienie:
W małym rondelku mieszamy śmietanę, melasę i sól. Podgrzewamy składniki na wolnym ogniu aż do pojawienia się pierwszych bąbelków. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy aż czekolada całkiem się rozpuści, a masa stanie się jednolita. 

Składniki na maślany krem z białą czekoladą:
110g białej czekolady
3 białka jajek
½ filiżanki cukru
125g masła w temperaturze pokojowej

Na parze rozpuszczamy 110g białej czekolady i odstawiamy do ostygnięcia. W żaroodpornej misce mieszamy białka jajek  i cukier. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i mieszamy aż cukier się rozpuści, a masa będzie bardzo ciepła.  Zdejmujemy miskę z ognia i ubijamy masę mikserem na wysokich obrotach. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodajemy masło i sól. Na końcu dodajemy roztopioną białą czekoladę (ważne, żeby była w tej samej temperaturze, co ubijana piana). Krem najlepiej nałożyć zaraz po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz