Babeczki dla prawdziwych łasuchów
i miłośników czekolady. Ciasto czekoladowe, czekoladowe nadzienie, a na
wierzchu krem maślany z białą czekoladą. Babeczki są obłędnie słodkie, więc
jeśli ktoś nie jest gotowy na taka czekoladową bombę, proponuję zrezygnować z
czekoladowego nadzienia. Nawet bez tej niespodzianki w środku babeczki będą
przepyszne, a zdecydowanie mniej słodkie.
Składniki na 12 babeczek:
⅔ filiżanki mąki
¾ filiżanki cukru
2 ½ łyżki kakao
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
85g mlecznej czekolady
125g masła w temperaturze
pokojowej
3 jajka w temperaturze pokojowej
Czekoladowe nadzienie:
1 filiżanka śmietany 36%
1 łyżeczka melasy
szczypta soli
225g mlecznej czekolady (można
też wymieszać pół na pół czekoladę gorzką i mleczną)
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub
małe foremki wykładamy papilotkami.
W żaroodpornej misce na parze
topimy czekoladę i masło, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy
z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
W osobnej misce umieszczamy mąkę,
kakao, proszek do pieczenia i sól. Do roztopionej czekolady dodajemy cukier i
dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy esencję waniliową i po jednym jajku,
mieszając za każdym razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie
dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy do połączenia składników.
Masę nakładamy do foremek,
wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 30 minut, do tak zwanego
suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na
kratkę, żeby całkiem wystygły.
Nożykiem wykrawamy z wierzchu
każdej babeczki stożek. Powstałe zagłębienie wypełniamy ciepłym nadzieniem
czekoladowym i odstawiamy, żeby nadzienie stężało. Nakładamy krem z białej
czekolady i dekorujemy wedle uznania.
Przepis na czekoladowe nadzienie:
W małym rondelku mieszamy
śmietanę, melasę i sól. Podgrzewamy składniki na wolnym ogniu aż do pojawienia się
pierwszych bąbelków. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę.
Mieszamy aż czekolada całkiem się rozpuści, a masa stanie się jednolita.
Składniki na maślany krem z białą
czekoladą:
110g białej czekolady
3 białka jajek
½ filiżanki cukru
125g masła w temperaturze pokojowej
Na parze rozpuszczamy 110g białej
czekolady i odstawiamy do ostygnięcia. W żaroodpornej misce mieszamy białka
jajek i cukier. Miskę ustawiamy na
garnku z gotującą się wodą i mieszamy aż cukier się rozpuści, a masa będzie bardzo
ciepła. Zdejmujemy miskę z ognia i
ubijamy masę mikserem na wysokich obrotach. Kiedy piana będzie sztywna
stopniowo dodajemy masło i sól. Na końcu dodajemy roztopioną białą czekoladę
(ważne, żeby była w tej samej temperaturze, co ubijana piana). Krem najlepiej nałożyć
zaraz po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz