Te babeczki, ze względu na dostępność składników, są idealne
na każdą porę roku, a ze względu na swój przepyszny smak - w sam raz na każdą
okazję. W pierwszej chwili czujemy w ustach lekko chrupiące kawałeczki
orzechów, a zaraz potem dociera do nas delikatna bananowa nuta. Chociaż sama zdecydowanie
nie lubię orzechów włoskich, muszę przyznać, że w tych babeczkach zupełnie mi
one nie przeszkadzają, a wręcz tak idealnie komponują się z resztą składników,
że babeczki bananowo-orzechowe należą do moich ulubionych.
Składniki na 12 babeczek:
150g mąki
150g brązowego cukru
1 torebka cukru wanilinowego (małe opakowanie)
½ łyżeczki cynamonu
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
100g masła w temperaturze pokojowej
2 dojrzałe banany
75ml maślanki
50g orzechów włoskich
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub
małe foremki wykładamy papilotkami.
W małym woreczku rozgniatamy tłuczkiem orzechy (można je też
posiekać, ale zajmuje to więcej czasu i powoduje większy bałagan :)). W miseczce dokładnie
rozgniatamy widelcem banany i mieszamy je z maślanką. W innej misce łączymy
mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
W osobnej misce masło razem z cukrem i cukrem wanilinowym
ucieramy na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy jajka. Cały czas ubijając
dodajemy na zmianę mąkę i bananowo- maślankową mieszankę. Na koniec dodajemy
rozgniecione orzechy włoskie i dokładnie mieszamy łyżką lub łopatką. (Dla
urozmaicenia można tez dodać do ciasta kawałeczki posiekanej gorzkiej czekolady
lub na przykład w przypadku alergii zastąpić nimi orzechy)
Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾
wysokości. Babeczki pieczemy około 30
minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z
piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem i
dekorujemy wedle uznania.
Krem bananowy:
100g serka mascarpone
100g sera śmietankowego
50g cukru pudru
3łyżki bananowego napoju typu nesquik w proszku
Umieszczamy wszystkie składniki kremu w misce i ubijamy aż
do uzyskania gęstej konsystencji. Używając rękawa cukierniczego z dowolną
końcówką albo łyżeczki nakładamy krem na babeczki. Do dekoracji można użyć na
przykład połówek orzechów włoskich, czekoladowych ozdób lub plasterków banana. (Żeby
banan nie zbrązowiał wystarczy skropić go odrobiną cytryny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz