piątek, 14 lutego 2014

Babeczki Walentynkowe



Co tu dużo mówić- WALENTYNKI. Babeczki z okazji święta zakochanych muszą być romantyczne i słodkie. Dlatego było dla mnie oczywistym, że będą z czekoladą. Nie zaszkodzi też trochę polewy czekoladowej (żeby były jeszcze słodsze). Do tego wiśnie, żeby przełamać słodycz czekolady i jasny krem maślany albo z serka mascarpone dla kontrastu. Wszystkim zakochanym (i nie tylko) życzę smacznego :)


Składniki na 12 babeczek:

⅔ filiżanki mąki
2 ½ łyżeczki kakao
¾ filiżanki + 2 łyżki cukru
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka w temperaturze pokojowej
150g masła w temperaturze pokojowej
⅓ filiżanki mleka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
85g gorzkiej czekolady
1 filiżanka grubo pokrojonych wiśni

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

Na parze rozpuszczamy w misce czekoladę. Gdy zacznie się topić dodajemy masło i mieszamy aż składniki się połączą, a masa stanie się jednolita. Odstawiamy do wystudzenia.

W innej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. 

Gdy czekolada będzie już w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i mieszamy łyżką aż do połączenia składników. Następnie dodajemy jajka. Kiedy masa stanie się jednolita dolewamy esencję waniliową. Do masy stopniowo dodajemy mąkę na zmianę z mlekiem i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy kawałki wiśni i delikatnie mieszamy całość łyżką.

Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy polewę lub krem i dekorujemy wedle uznania.


Polewa czekoladowa:
⅓ filiżanki słodzonego mleka skondensowanego
110g posiekanej czekolady
1 łyżka masła

Mleko skondensowane potrzebne do przepisu, to gęste i słodkie mleko w puszce, a nie mleko zagęszczone niesłodzone, używane do kawy. Jeśli chodzi o czekoladę, wymieszałam pół na pół czekoladę gorzką i mleczną.

W garnuszku na niewielkim ogniu mieszamy mleko, czekoladę i masło. Gdy pojawią się pierwsze bąbelki zdejmujemy garnek z ognia. Można chwilę poczekać, żeby polewa troszkę przestygła, jednak nie za długo bo jest bardzo gęsta i w mgnieniu oka gęstnieje jeszcze bardziej, tak że trudno ją później nałożyć. 


Krem z serka mascarpone:
200g śmietany 36%
80g serka mascarpone
80g cukru pudru

Śmietanę, serek mascarpone i przesiany przez sitko cukier puder umieszczamy w misce i ubijamy aż do uzyskania gęstego i jednolitego kremu.

Krem maślany:
1 białko jajka
80g filiżanki cukru
80g masła w temperaturze pokojowej

W żaroodpornej misce mieszamy białka jajek  i cukier. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i mieszamy aż cukier się rozpuści, a masa będzie bardzo ciepła.  Zdejmujemy miskę z ognia i ubijamy masę mikserem na wysokich obrotach. Kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodajemy masło i sól.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz