niedziela, 15 czerwca 2014

Dietetyczne babeczki czekoladowe z kawałkami gorzkiej czekolady




Doskonale wiem, jak to brzmi- dietetyczne babeczki z czekoladą. Może w sumie bardziej odpowiednie byłoby nazwanie ich po prostu zdrowymi, ale mniejsza z tym. To moja kolejna propozycja babeczek z niskim indeksem glikemicznym. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze zawierają mnóstwo zdrowych składników, jak chociażby gorzka czekolada (powyżej 70%), mąka migdałowa czy mleko sojowe, będące doskonałym źródłem żelaza, magnezu, potasu, cynku, witamin z grupy B i innych składników mineralnych.


(Wszystkie składniki użyte do przepisu mają indeks glikemiczny nie wyższy niż 50)

Składniki na 12 babeczek:
½ filiżanki mąki żytniej razowej
¾ filiżanki mąki migdałowej
2 ½ łyżeczki kakao
¼  filiżanki + 2 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka w temperaturze pokojowej
3 łyżki masła orzechowego
⅓ filiżanki mleka sojowego w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
85g gorzkiej czekolady (<70%)
100g grubo posiekanej gorzkiej czekolady (<70%)



Jeśli chodzi o czekoladę, to żeby babeczki nie wyszły gorzkie wymieszałam dwa rodzaje gorzkiej czekolady (75% i 90% kakao).

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

Na parze rozpuszczamy w misce czekoladę. Gdy zacznie się topić dodajemy masło orzechowe i mieszamy aż składniki się połączą, a masa stanie się jednolita. Odstawiamy do wystudzenia.

W innej misce mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. 

Gdy czekolada będzie już w temperaturze pokojowej, dodajemy ksylitol i mieszamy łyżką aż do połączenia składników. Następnie dodajemy jajka. Kiedy masa stanie się jednolita dolewamy esencję waniliową. Do masy stopniowo dodajemy mąkę na zmianę z mlekiem sojowym i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy całość łyżką.


Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy  krem i dekorujemy wedle uznania.


Krem czekoladowy:
200g serka mascarpone
3 łyżki ksylitolu
4 kostki gorzkiej czekolady

Czekoladę rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystygnięcia. Ksylitol i serek mascarpone ubijamy aż do uzyskania gęstego i jednolitego kremu. Następnie masę dokładnie mieszamy z wystudzoną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz