Doskonale wiem, jak to brzmi- dietetyczne babeczki z czekoladą. Może w sumie bardziej odpowiednie byłoby nazwanie ich po prostu zdrowymi, ale mniejsza z tym. To moja kolejna propozycja babeczek z niskim indeksem glikemicznym. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze zawierają mnóstwo zdrowych składników, jak chociażby gorzka czekolada (powyżej 70%), mąka migdałowa czy mleko sojowe, będące doskonałym źródłem żelaza, magnezu, potasu, cynku, witamin z grupy B i innych składników mineralnych.
(Wszystkie składniki użyte do przepisu mają indeks glikemiczny nie
wyższy niż 50)
½ filiżanki mąki żytniej razowej
¾ filiżanki mąki migdałowej
2 ½ łyżeczki kakao
¼ filiżanki + 2 łyżki
ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka w temperaturze pokojowej
3 łyżki masła orzechowego
⅓ filiżanki mleka sojowego w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
85g gorzkiej czekolady (<70%)
100g grubo posiekanej gorzkiej czekolady (<70%)
Jeśli chodzi o czekoladę, to żeby babeczki nie wyszły gorzkie wymieszałam dwa rodzaje gorzkiej czekolady (75% i 90% kakao).
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub
małe foremki wykładamy papilotkami.
Na parze rozpuszczamy w misce
czekoladę. Gdy zacznie się topić dodajemy masło orzechowe i mieszamy aż
składniki się połączą, a masa stanie się jednolita. Odstawiamy do wystudzenia.
W innej misce mieszamy mąkę, kakao
i proszek do pieczenia.
Gdy czekolada będzie już w
temperaturze pokojowej, dodajemy ksylitol i mieszamy łyżką aż do połączenia
składników. Następnie dodajemy jajka. Kiedy masa stanie się jednolita dolewamy
esencję waniliową. Do masy stopniowo dodajemy mąkę na zmianę z mlekiem sojowym
i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy posiekaną
czekoladę i delikatnie mieszamy całość łyżką.
Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem i dekorujemy wedle uznania.
Krem czekoladowy:
200g serka mascarpone
3 łyżki ksylitolu
4 kostki gorzkiej czekolady
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz