niedziela, 8 czerwca 2014

Babeczki jogurtowe z ananasem i truskawkami




Sezon na truskawki w pełni, więc też najwyższa pora na babeczki z tymi właśnie owocami. Żeby nadać im nieco egzotyczną nutę postanowiłam dodać też trochę ananasa i ananasowy krem, ale z samymi truskawkami też będą przepyszne :) Proponuję dodać wtedy zwykły krem śmietankowy albo zaszaleć z kremem truskawkowym. 

Składniki na 12 babeczek:
150g cukru
175g mąki
1 torebka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2  jajka
100 ml oleju roślinnego
100ml jogurtu naturalnego
½ filiżanki grubo pokrojonych truskawek
½ filiżanki grubo pokrojonego ananasa z puszki

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

W misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia.

W osobnej misce jajka razem z cukrem i cukrem wanilinowym ucieramy na puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy olej i jogurt. Następnie do masy dodajemy mąkę. Kiedy masa będzie jednolita mieszamy ją z pokrojonymi kawałkami ananasa i truskawek i dokładnie mieszamy łyżką lub łopatką. 

Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem i dekorujemy wedle uznania. 


Składniki na krem ananasowy:
200g śmietany 36%
80g serka mascarpone
80g cukru pudru
⅓ filiżanki soku z ananasów z puszki

Śmietanę, serek mascarpone i przesiany przez sitko cukier puder umieszczamy w misce i ubijamy. Gdy masa trochę  zgęstnieje powoli dodajemy sok z ananasów. Ubijamy aż do uzyskania gęstego i jednolitego kremu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz