Sezon na truskawki w pełni, więc
też najwyższa pora na babeczki z tymi właśnie owocami. Żeby nadać im nieco
egzotyczną nutę postanowiłam dodać też trochę ananasa i ananasowy krem, ale z
samymi truskawkami też będą przepyszne :)
Proponuję dodać wtedy zwykły krem śmietankowy albo zaszaleć z kremem
truskawkowym.
Składniki na 12 babeczek:
150g cukru
175g mąki
1 torebka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
100 ml oleju roślinnego
100ml jogurtu naturalnego
½ filiżanki grubo pokrojonych truskawek
½ filiżanki grubo pokrojonego ananasa z puszki
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.
C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.
W misce łączymy mąkę i proszek do
pieczenia.
W osobnej misce jajka razem z
cukrem i cukrem wanilinowym ucieramy na puszystą masę. Cały czas ubijając
dodajemy olej i jogurt. Następnie do masy dodajemy mąkę. Kiedy masa będzie jednolita mieszamy ją z pokrojonymi
kawałkami ananasa i truskawek i dokładnie mieszamy łyżką lub łopatką.
Masę nakładamy do foremek,
wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 30 minut, do tak zwanego
suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na
kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy krem i dekorujemy wedle uznania.
Składniki na krem ananasowy:
200g śmietany 36%
80g serka mascarpone
80g cukru pudru
⅓ filiżanki soku z ananasów z puszki
Śmietanę, serek mascarpone i
przesiany przez sitko cukier puder umieszczamy w misce i ubijamy. Gdy masa
trochę zgęstnieje powoli dodajemy sok z
ananasów. Ubijamy aż do uzyskania gęstego i jednolitego kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz