środa, 4 czerwca 2014

Babeczki czekoladowe z malinami




Chociaż pogoda nas specjalnie nie rozpieszcza, to ja zdecydowanie czuję zbliżające się nieśmiało lato. A na lato, moim zdaniem, najlepsze są babeczki z owocami. Na osłodę pochmurnych dni odrobina czekolady i mamy to :) Przepysznie wilgotna czekoladowa babeczka, a w środku lekko kwaskowe maliny przełamujące słodycz czekolady. Dodatkowo można zaszaleć i zamiast kremem śmietankowym udekorować babeczki kremem malinowym. (Ponieważ maliny nie są jeszcze najtańsze postanowiłam się na razie powstrzymać :) Ale i tak wyszło przepysznie).

Składniki na 12 babeczek:
⅔ filiżanki mąki
2 ½ łyżeczki kakao
¾ filiżanki + 2 łyżki cukru
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka w temperaturze pokojowej
150g masła w temperaturze pokojowej
⅓ filiżanki mleka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
85g gorzkiej czekolady
1 filiżanka grubo pokrojonych malin



Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. Formę do babeczek lub małe foremki wykładamy papilotkami.

Na parze rozpuszczamy w misce czekoladę. Gdy zacznie się topić dodajemy masło i mieszamy aż składniki się połączą, a masa stanie się jednolita. Odstawiamy do wystudzenia.

W innej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. 

Gdy czekolada będzie już w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i mieszamy łyżką aż do połączenia składników. Następnie dodajemy jajka. Kiedy masa stanie się jednolita dolewamy esencję waniliową. Do masy stopniowo dodajemy mąkę na zmianę z mlekiem i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy kawałki malin  i delikatnie mieszamy całość łyżką.


Masę nakładamy do foremek, wypełniając je mniej więcej do ¾ wysokości. Babeczki  pieczemy około 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę, żeby całkiem wystygły. Nakładamy polewę lub krem i dekorujemy wedle uznania.

Krem śmietankowy:
200g śmietany 36%
80g serka mascarpone
80g cukru pudru

Umieszczamy wszystkie składniki kremu w misce i ubijamy aż do uzyskania gęstej konsystencji. Używając rękawa cukierniczego z dowolną końcówką albo łyżeczki nakładamy krem na babeczki. 

3 komentarze:

  1. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiadomo, że maliny świetnie komponują się z czekoladą i sama często wykorzystuję to połączenie w swojej kuchni. Jeśli zaś chodzi o przepis na muffinki zawsze korzystam ze sprawdzonego wielokrotnie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ Wystarczy dodać tylko ulubione dodatki do środka albo udekorować kremem. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń